Engedélyezési útmutató

Beszerzendők listája az engedélyezéshez, regisztrációhoz

KÖTELEZŐ ALAPADATOK az engedély kérelemhez:

  1. az élelmiszer-vállalkozó vagy – vállalkozás neve vagy cégneve,
  2. természetes személy esetén a születési hely és idő,
  3. cég esetében adószám,
  4. lakhely (székhely) cím,
  5. telephely cím,
  6. elérhetőség,

Az üzletben történő forgalmazás esetén

(vendéglátó, tejet, húst forgalmazó kereskedő!) az alábbi listát kell benyújtani

3. melléklet az 57/2010. (V. 7.) FVM rendelethez

  1. közmű nyilatkozatokat,
  2. technológiai leírást és elrendezési rajzot,
  3. anyagmozgatási és személyforgalmi és göngyölegtárolási tervet, (készítse szakember )
  4. tervezett alkalmazotti létszámot,
  5. szakképesítéshez kötött tevékenység esetén az előírt képesítés igazolását,
  6. tisztítási, mosogatási, takarítási utasítást, (készítse szakember)
  7. melléktermék és a hulladék-kezelési és ártalmatlanítási tervet,(készítse szakember)
  8. az ivóvíz megfelelőségét tanúsító, 30 napnál nem régebbi vízvizsgálati eredményt,
  9. vendéglátó létesítmény esetében nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy a létesítményben szándékoznak-e előkészítetlen lőtt vadat feldolgozni, (készítse szakember)

Mozgóboltban vagy közterületen történő forgalomba hozatal esetén

a külön engedély iránti kérelemhez csatolni kell

  1. az ivóvízellátás, szennyvízelvezetés, illetve elhelyezés, energiaellátás leírását, (készítse szakember)
  2. technológiai leírást, mely tartalmazza az árusító helyeket, árusítási módot és a telephelyet,(készítse szakember
  3. a kézmosási, WC-használati lehetőség ismertetését, (készítse szakember)
  4. a mosogatási, takarítási, fertőtlenítési utasítást, (készítse szakember
  5. a hulladékszállítás, elhelyezés leírását, (készítse szakember)
  6. szakképesítéshez kötött tevékenység esetén az előírt képesítés igazolását.

Engedélyköteles létesítmény (üzemek!) engedélyére vonatkozó

kérelemnek tartalmaznia kell vagy ahhoz csatolni kell

1. melléklet az 57/2010. (V. 7.) FVM rendelethez

  1. az élelmiszer-vállalkozó vagy -vállalkozás nevét vagy cégnevét,
  2. természetes személy esetén a születési helyet és időt,
  3. cég esetében adószámot,
  4. lakhely (székhely) címét,
  5. telephely címét,
  6. elérhetőséget,
  7. az engedélyköteles létesítmény tevékenységének meghatározását,
  8. szakképesítéshez kötött tevékenység esetén az előírt képesítés igazolását,
  9. technológiai leírást és folyamatábrát, (készítse szakember)
  10. technológiai elrendezési rajzot, (készítse szakember )
  11. anyagmozgatási és személyforgalmi tervet, (készítse szakember )
  12. az épületgépészet szerelvényezési, fűtési, szellőzési, világítási, hűtési terveket, (készítse szakember)
  13. gyártástechnológia szerinti gépjegyzéket, (készítse szakember )
  14. közmű nyilatkozatokat,
  15. melléktermék és a hulladék kezelési és ártalmatlanítási tervét, (készítse szakember)
  16. az ivóvíz minőségét tanúsító, 30 napnál nem régebbi vízvizsgálati eredményt.

8 fő élelmiszermérnök - HACCP rendszergazda, 2 fő munkavédelmi technikus, 1 fő tűzvédelmi technikus, IFS, Globalgap auditorok, gyakorlott oktatók, Közel 20 év gyakorlati tapasztalattal

elkészített és a hatóság által elfogadott dokumentáció több mint 2200 ügyfélnek 2022-ben is

(akár) 24 órán belül sürgős igény esetén, Magyarország bármelyik településére, garancia vállalásával, cégünktől megkapja az összes szükséges dokumentációt

Vegye fel velünk a kapcsolatot az űrlap segítségével

Munkaidőben 1 órán belül visszahívjuk Önt és igényeihez igazodva telefonos vagy írásos ajánlatot adunk. Ha Önnek nagyon sürgősen kell a segítség, akkor hívjon a +36 30 826 63 04 vagy a +36 30 348 8407 vagy a +36 30 500 0524 telefonszámok bármelyikén.

A HACCP Tanácsadó Kft. csapata

A kötelező digitális önellenőrzési rendelet hatálybalépésének ideje: 2024. május 01.!

 

Ajánlatunk a digitális megfeleléshez:

Létrehoztuk a felhő alapú komplett digitális rendszerünket a HODORT ( HACCP Okos Digitális Online Rendszer )melynek használatával partnereink eredményesen és hatékonyan tudják elvégezni a részükre kötelezően vezetendő digitalizált dokumentációs feladatokat.

A saját fejlesztésű HODOR digitális önellenőrzési rendszer főbb elemei:

  • HACCP naplók
  • GHP ellenőrzések
  • Élelmiszer önellenőrzési feladatok
  • nyomonkövetés
  • HACCP audithoz kapcsolódó nyilvántartás
  • Önellenőrzési audithoz tartozó nyilvántartás
  • Hibajegyzék és Intézkedési terv

Időt, energiát, papírt takarít meg a HODOR használatával!

tel: +36/30/348-84-07 +36/30/826-63-04

Az új jogszabály automatikusan vonatkozik az élelmiszeres nagyvállalatokra, valamint az 50 fő feletti foglalkoztatotti létszámmal bíró kis és közép vállalkozásokra bizonyos feltételek mellett.

Nézzen utána, hogy Ön már beletartozik-e a kötelezettek táborába vagy még vezetheti papír alapon is a dokumentációit!

Legfontosabb tudnivalók:

A digitális rendszerek meglétének és működésének ellenőrzését a Járási Hivatalok és a NÉBIH ellenőrei is végzik rendszeresen az egész ország területén.

Önellenőrzésnek nevezzük (28/2017. 2.§ a) (V.30.) FM rendelet alapján azokat az ellenőrzési formákat, amelyek …az élelmiszerek megfelelő minőségével, az élelmiszerbiztonsággal, az azonosíthatósággal, a nyomon követéssel, és az élelmiszerek jelölésével kapcsolatosak….valamint
az élelmiszer-vállalkozás működéséhez kapcsolódó, a vonatkozó jogszabályokban meghatározott követelmények, valamint az adott vállalkozás tevékenységére vonatkozóan kidolgozott követelményrendszerben előírt kötelezettségek teljesítésének az élelmiszer-vállalkozás általi ellenőrzését.

Ennek értelmében a digitalizációs elvárás az Önellenőrzési követelményrendszer keretein belül halad, de a mélysége kiterjed:

  • a HACCP naplók elektronikus nyilvántartására,
  • nyomonkövetés elektronikus rögzítésére,
  • jó higiéniai gyakorlatot érintő pontokra
  • és az önellenőrzési követelmények teljesülésére.

Ebből kifolyólag a rögzítés folyamatos (természetesen ebben vannak eltérések a rendszeres (pl. napi), eseti és az éves feladatokban).

A hatóság részéről a betekintést állandóra kérik távoli és helyi hozzáféréssel is. A rögzítésnél fontos elvárásuk az időbélyegző! Területi lokáció (GPS kordináta).

Nyilvántartási kötelezettség területi kiterjesztése:
Minden egységnek önállóan kell a digitális nyilvántartást vezetnie!

A specifikációba bekerül a hely adat rögzítése is. (így valós időben és valós helyen lehet csak rögzíteni!)
A rendelet 4§ (3) pontjában leírtaknak megfelelően a dokumentáció elektronikus formában történő vezetése esetén az informatikai rendszernek az alábbi lényeges jellemzőkkel kell rendelkeznie:

Hivatalos NÉBIH közlemény a részletes tudnivalóról:

https://portal.nebih.gov.hu/-/fontos-valtozasok-az-elelmiszer-vallalkozasok-onellenorzeseben

8 fő élelmiszermérnök - HACCP rendszergazda, 2 fő munkavédelmi technikus, 1 fő tűzvédelmi technikus, IFS, Globalgap auditorok, gyakorlott oktatók, Közel 20 év gyakorlati tapasztalattal

elkészített és a hatóság által elfogadott dokumentáció több mint 2200 ügyfélnek 2022-ben is

(akár) 24 órán belül sürgős igény esetén, Magyarország bármelyik településére, garancia vállalásával, cégünktől megkapja az összes szükséges dokumentációt

HACCP Szakértő telefonos applikáció - az élelmiszeres vállalkozások információs kalauza

Gosztonyi Zsuzsanna

élelmiszermérnök, HACCP rendszergazda, szakmai vezető

Fröhlich László

ügyvezető-tulajdonos, közgazdász,  tréner, Licenced Practitoner of Motivational Maps  operatív vezető

Tokaji András

szaktanácsadó, vezető oktató

Nagy Gábor

élelmiszermérnök, szaktanácsadó, IFS/ISO auditor

Nagy Éva

élelmiszermérnök, Globalgap auditor szaktanácsadó

Kassai Zsolt

szaktanácsadó, munkavédelmi technikus

Szilágyi Péter

élelmiszermérnök, szaktanácsadó, tűzvédelmi előadó

Gajdi Krisztina

élelmiszermérnök, szaktanácsadó

Borbíró Cintia

tanácsadó, élelmiszermérnök, gyártmánylap koordinátor, Globalgap auditor

Palotás Zoltánné, Virág

munkavédelmi előadó, ügyfélkapcsolati munkatárs

Szabó Tímea

élelmiszermérnök,  szaktanácsadó

Küldetésünk

Segíteni a vállalkozásokat a hatóságok által is elfogadott élelmiszer biztonsági megfelelésükhöz vezető úton, korrekt, egymás tiszteletén alapuló üzleti kapcsolaton keresztül. Ennek eléréséhez profi tanácsokkal, gyakorlatias gondolkodással, széleskörű, magas fokú jogszabályi ismeretekkel, gyors, országos eléréssel, nagy létszámú, komoly szaktudású mérnök csapattal járulunk hozzá.