Általános Üzletnyitási feladatok

Amikor élelmiszerrel bármilyen formában foglakozó újonnan nyitott vagy átvett egységről beszélünk

1.) Bejelentés az Önkormányzathoz

  • Normál regisztráció (üzlet, üzemeltető, termékkör)
  • Üzemeltető változás bejelentés technológiai változás nélkül
  • Üzemeltető változás bejelentés technológiai változással

Külön-engedély dokumentáció:
Ez a dokumentáció akkor szükséges, ha az alábbi termékeket használja vagy forgalmazza:

  • Hűtött tejtermék
  • Friss hús
  • Cukrászsütemény
  • Helyben sütött pékáru
  • Vendéglátás (hideg, meleg étel)

2.) Esetleges külön engedély kérelem beadása a szakhatósághoz a fenti termékkörök esetén

3.) A körülmények megfelelő kialakítása, dokumentáció megfeleltetés

4.) Hatósági ellenőrzés fogadása, hiányosságok pótlása

A Működési dokumentációk összefoglalása

HACCP dokumentáció:

  • Minden élelmiszerrel foglalkozó vállalkozáshoz szükséges, mert jogszabályok írják elő!
  • Gyakorlott szakember felkérése ajánlott, mert rengeteg kérdésére választ tud adni! (Minden esetben kérdezze meg, mióta dolgozik a szakmában!)
  • Elkészítése a nyitáshoz szükséges, mert az Élelmiszer biztonsági Kormányhivatal az első ellenőrzésnél kérni fogja!

Kémiai kockázatbecslés dokumentáció

  • Az ÁNTSZ fogja kérni a nyitás után 1 hónappal (vegyiáru forgalmazás esetén a nyitás előtt!)
  • Csak munkavédelmi szakember készítheti!
  • A tisztítószerek felhasználása és forgalmazása és a velük végzett tevékenység kerül az elemzésbe

Munkahelyi kockázatelemzés dokumentáció:

  • Már egy alkalmazott munkavállaló felvétele kötelezővé teszi az elkészítését!
  • A Munkavédelmi Felügyelőség fogja kérni az első ellenőrzésnél, de akár a nyitás után több hónappal!
  • Csak munkavédelmi szakember készítheti!
  • A munkakörülmények, munkakörök, gépek és a velük végzett tevékenység kerül az elemzésbe.

Tűz és Munkavédelmi oktatás dokumentáció:

  • Már egy alkalmazott munkavállaló felvétele kötelezővé teszi az elkészítését!
  • A Munkavédelmi Felügyelőség és a Katasztrófavédelem fogja kérni az első ellenőrzésnél, de akár a nyitás utáni első hónapban!
  • Csak munkavédelmi/tűzvédelmi szakember írhatja alá!
  • A dokumentáció meglétét ellenőrzik.

HACCP és Higiéniai oktatás dokumentáció:

  • Már egy alkalmazott munkavállaló felvétele kötelezővé teszi az elkészítését!
  • Az Élelmiszer biztonsági Kormányhivatal fogja kérni az első ellenőrzésnél, de akár a nyitás utáni első hónapban!
  • Csak gyakorlott élelmiszer-biztonsági szakember tarthatja!
  • A dokumentáció meglétét ellenőrzik.

Munkavédelmi szabályzatok dokumentációk:

  • Már egy alkalmazott munkavállaló felvétele kötelezővé teszi az elkészítését!
  • A Munkavédelmi Felügyelőség fogja kérni az első ellenőrzésnél, de akár a nyitás után több hónappal!
  • Csak munkavédelmi szakember készítheti!
  • A védőeszközökkel és az orvosi vizsgálatokkal kapcsolatos feladatok kerülnek az elemzésbe.

Tűzvédelmi szabályzatok, kiürítés dokumentációk:

  • 5 fő alkalmazottól vagy 50 fő befogadó képességtől kötelező az elkészítése!
  • A Munkavédelmi Felügyelőség és a Katasztrófavédelem fogja kérni az első ellenőrzésnél, de akár a nyitás után több hónappal!
  • Csak tűzvédelmi szakember készítheti!

Érintés és Tűzvédelmi szabványossági Felülvizsgálat dokumentációk:

  • Minden üzleti célra használt ingatlannál kötelező az elkészítése!
  • A Katasztrófavédelem fogja kérni az első ellenőrzésnél!
  • Csak érintésvédelmi szakember készítheti!
  • 3 illetve 9 évig érvényes dokumentáció, tulajdonos vagy üzemeltető változás miatt nem kell újat készíteni, csak ha lejárt!

Rágcsáló és rovarirtás dokumentációk:

  • Minden üzleti célra használt ingatlannál kötelező az elkészítése!
  • Az Élelmiszer biztonsági Kormányhivatal az első ellenőrzésnél kérni fogja kérni!
  • Csak gázmester szakember készítheti!

Általában 1 hónap alatt Önnek el kell indítania azokat a feladatokat, amik a megfeleléshez szükségesek, mert ha az alapfeltételeket nem biztosítja, akkor büntetésre, súlyos esetben akár bezárásra is számíthat!

Ezek a feltételek a következők

  1. Az összes élelmiszer higiéniai feltétel megteremtése
  2. Az összes élelmiszer biztonsági feltétel megteremtése
  3. A munkaügyi feltételek kialakítása
  4. Az APEH előírásoknak való megfelelés
  5. A jövedéki előírásoknak való megfelelés, amennyiben van ilyen terméke
  6. Fogyasztóvédelmi szempontoknak való megfelelés biztosítása
  7. A HACCP Élelmiszer biztonsági rendszer szakember általi elkészíttetése és dokumentálása
  8. Veszélyes anyag felhasználással kapcsolatos feladatok elvégzése a takarítószerek és/vagy a forgalmazott vegyszerek miatt (ÁNTSZ bejelentés, Biztonsági adatlap beszerzés, Kémiai kockázatbecslés szakszerű, szakember általi elkészíttetése)
  9. Munkavédelmi szempontok teljesítése
  10. Dohányzással kapcsolatos szempontok teljesítése
  11. Munka-egészségügyi feladatok teljesítése
  12. Nyomonkövetési feladatok megoldása
  13. Dolgozók élelmiszer-higiéniai és munkavédelmi oktatásának elvégzése szakember által.

A 13 feltétel 90 %-ában konkrét segítséget tudunk Önnek a nyújtani, a többiben pedig pontos iránymutatást!

8 fő élelmiszermérnök - HACCP rendszergazda, 2 fő munkavédelmi technikus/előadó, 1 fő tűzvédelmi technikus, gyakorlott oktatók, több mint 15 év gyakorlati tapasztalattal

elkészített és a hatóság által elfogadott dokumentáció 2200 ügyfélnek 2018-ban

(akár) 24 órán belül sürgős igény esetén, Magyarország bármelyik településére, garancia vállalásával, egy helyről megkapja az összes szükséges dokumentációt

Vegye fel velünk a kapcsolatot az űrlap segítségével

Munkaidőben 1 órán belül visszahívjuk Önt és igényeihez igazodva telefonos vagy írásos ajánlatot adunk. Ha Önnek nagyon sürgősen kell a segítség, akkor hívjon a +36 20 312 6892 vagy a +36 30 348 8407 vagy a +36 30 500 0524 telefonszámok bármelyikén.

A HACCP Tanácsadó Kft. csapata

Gosztonyi Zsuzsanna

ügyvezető-tulajdonos, élelmiszermérnök, HACCP rendszergazda, szakmai vezető

Fröhlich László

ügyvezető-tulajdonos, marketing szakközgazdász, gazdasági-operatív vezető

Tokaji András

szaktanácsadó, vezető oktató

Nagy Gábor

élelmiszermérnök, szaktanácsadó, IFS/ISO auditor

Nagy Éva

élelmiszermérnök, szaktanácsadó

Szirovicza Edit

élelmiszermérnök, szaktanácsadó, tűzvédelmi technikus

Kassai Zsolt

szaktanácsadó, munkavédelmi technikus

Szilágyi Péter

élelmiszermérnök, szaktanácsadó

Gajdi Krisztina

élelmiszermérnök, szaktanácsadó

Szalainé Kiss Renáta

élelmiszermérnök, tanácsadó, irodavezető

Borbíró Cintia

tanácsadó, élelmiszermérnök, gyártmánylap koordinátor

Palotás Zoltánné, Virág

munkavédelmi előadó, ügyfélkapcsolati munkatárs

Küldetésünk

Segíteni a vállalkozásokat a hatóságok által is elfogadott élelmiszer biztonsági megfelelésükhöz vezető úton, korrekt, egymás tiszteletén alapuló üzleti kapcsolaton keresztül. Ennek eléréséhez profi tanácsokkal, gyakorlatias gondolkodással, széleskörű, magas fokú jogszabályi ismeretekkel, gyors, országos eléréssel, nagy létszámú, komoly szaktudású mérnök csapattal járulunk hozzá.