Kötelező laborvizsgálatok

Levesszük a válláról ezt a terhet is…

Laborvizsgálatok

Megszervezzük Önnek az egész ország területén bárhol a víz és termék mintavételeket, az ismétlődő vizsgálatokat. Jelezze igényét felénk és 2 héten belül leszervezzük a mintavételt Önnél! Amennyiben igényt tart szaktudásunkra, elkészítjük a mintavételi tervet Önnek! 

1. Nyitási vízmintavétel

Üzleteknél:

• Leírás: az üzlet megfelelő vízminőségét igazolja. Nyitás előtt 30 napnál nem régebbi mintavétel szükséges. Általában 3 paraméteres mikrobiológiai (E.coli. Enterococcus, Telepszám 22°C) víz vizsgálatot kérnek, de néha 5 vagy 7 paramétert is kérnek
Üzemeknél:
• Leírás: Amennyiben az ivóvíz bekerül a termékbe, mint összetevő, akkor éves vízvizsgálat szükséges. Az üzem megfelelő vízminőségét igazolja. Általában 3 paraméteres mikrobiológiai (E.coli. Enterococcus, Telepszám 22°C) víz vizsgálat az általános, de néha 5 vagy 7 paramétert is kérnek.
Kérhetnek ivóvíz kémiai vizsgálatokat is, ezt a hatóság kérésének megfelelően kell teljesíteni.
Furt kutas üzemnél évente 2 x kell vízminőség vizsgálat, általában az adott terület szerint a hatóság a mikró mellé előírja a kritikus kémiai paraméterek vizsgálatát is.

2. Termékvizsgálatok

Üzemeknél kötelező!

• Leírás: az üzem által előállított termékek megfelelő minőségét kötelező igazolni szúrópróbaszerűn, általában évente. A termékre jellemzően a Magyar Élelmiszerkönyv határozza meg a beltartalmi és minőségi paramétereket (mint pl. sótartalom, rost tartalom, szárazanyag, zsírtartalom, stb.) Ezeket igazolni csak laborvizsgálattal lehetséges. A vizsgálatok mindig a termékcsoportra jellemzőek a vizsgálati szabványok alapján. Az üzem minden termékcsoportjából évente 1x kell mintát venni és bevizsgálni. Kérjen ajánlatot az igényei ismeretében!

Listhéria vizsgálatot és mintavételezést is szervezünk szendvics üzemeknél, saláta üzemeknél, hidegkonyhai üzemeknél!
Étkeztetőknél
Felmerülhet igény beltartalmi vizsgálatra….

3. Legionella vizsgálatok

• Leírás: jellemzően panziók, szállodák, kereskedelmi szálláshelyek üzemeltetőinél merül fel. Közforgalmú helyeken, mint bevásárlóközpontok. De óvodák, idős otthonok, bentlakásos intézmények ‘,stb. Fogorvosi rendelők kezelő egységei. Minden pangó víz előfordulás, ami közforgalomra hathat, minden vízpára, ami közforgalomra hathat….

Ezeken a helyeken legionella vízmintavétel és legionella kockázatelemzés kötelező. A vízmintát induláskor, majd évente, leállás utáni újraindításkor kell venni. Az elemzés erre épülve készül el! Elemzést időközönként frissíteni kell, de leginkább műszaki változás, legionella jelenlét esetében. A legionella szám 1000 db felett műszaki beavatkozást igényel! Kérjen ajánlatot a mintavételhez és a legionella kockázatbecsléshez!

4. Fürdővíz vizsgálatok

• Leírás: jellemzően kereskedelmi szálláshelyek üzemeltetőinél merül fel, ahol van fürdőmedence, jakuzzi. Fürdőüzemeltetőknél. Ezen medencék vizét havi rendszerességgel vizsgáltatni kell bakterológiai és kémiai paraméterekre.
Ezeken a helyeken legionella vízmintavétel és legionella kockázatelemzés szükséges. A vízmintát induláskor, majd évente, leállás utáni újraindításkor kell venni. Az elemzés erre épülve készül el! Elemzést időközönként frissíteni kell, de leginkább műszaki változás, legionella jelenlét esetében.

8 fő élelmiszermérnök - HACCP rendszergazda, 2 fő munkavédelmi technikus, 1 fő tűzvédelmi technikus, IFS, Globalgap auditorok, gyakorlott oktatók, Közel 20 év gyakorlati tapasztalattal

elkészített és a hatóság által elfogadott dokumentáció több mint 2200 ügyfélnek 2022-ben is

(akár) 24 órán belül sürgős igény esetén, Magyarország bármelyik településére, garancia vállalásával, cégünktől megkapja az összes szükséges dokumentációt

HACCP Szakértő telefonos applikáció - az élelmiszeres vállalkozások információs kalauza

Vegye fel velünk a kapcsolatot az űrlap segítségével

Munkaidőben 1 órán belül visszahívjuk Önt és igényeihez igazodva telefonos vagy írásos ajánlatot adunk. Ha Önnek nagyon sürgősen kell a segítség, akkor hívjon a +36 30 826 63 04 vagy a +36 30 348 8407 vagy a +36 30 500 0524 telefonszámok bármelyikén.

A HACCP Tanácsadó Kft. csapata

A kötelező digitális önellenőrzési rendelet hatálybalépésének ideje: 2024. május 01.!

 

Ajánlatunk a digitális megfeleléshez:

Létrehoztuk a felhő alapú komplett digitális rendszerünket a HODORT ( HACCP Okos Digitális Online Rendszer )melynek használatával partnereink eredményesen és hatékonyan tudják elvégezni a részükre kötelezően vezetendő digitalizált dokumentációs feladatokat.

A saját fejlesztésű HODOR digitális önellenőrzési rendszer főbb elemei:

 • HACCP naplók
 • GHP ellenőrzések
 • Élelmiszer önellenőrzési feladatok
 • nyomonkövetés
 • HACCP audithoz kapcsolódó nyilvántartás
 • Önellenőrzési audithoz tartozó nyilvántartás
 • Hibajegyzék és Intézkedési terv

Időt, energiát, papírt takarít meg a HODOR használatával!

tel: +36/30/348-84-07 +36/30/826-63-04

Az új jogszabály automatikusan vonatkozik az élelmiszeres nagyvállalatokra, valamint az 50 fő feletti foglalkoztatotti létszámmal bíró kis és közép vállalkozásokra bizonyos feltételek mellett.

Nézzen utána, hogy Ön már beletartozik-e a kötelezettek táborába vagy még vezetheti papír alapon is a dokumentációit!

Legfontosabb tudnivalók:

A digitális rendszerek meglétének és működésének ellenőrzését a Járási Hivatalok és a NÉBIH ellenőrei is végzik rendszeresen az egész ország területén.

Önellenőrzésnek nevezzük (28/2017. 2.§ a) (V.30.) FM rendelet alapján azokat az ellenőrzési formákat, amelyek …az élelmiszerek megfelelő minőségével, az élelmiszerbiztonsággal, az azonosíthatósággal, a nyomon követéssel, és az élelmiszerek jelölésével kapcsolatosak….valamint
az élelmiszer-vállalkozás működéséhez kapcsolódó, a vonatkozó jogszabályokban meghatározott követelmények, valamint az adott vállalkozás tevékenységére vonatkozóan kidolgozott követelményrendszerben előírt kötelezettségek teljesítésének az élelmiszer-vállalkozás általi ellenőrzését.

Ennek értelmében a digitalizációs elvárás az Önellenőrzési követelményrendszer keretein belül halad, de a mélysége kiterjed:

 • a HACCP naplók elektronikus nyilvántartására,
 • nyomonkövetés elektronikus rögzítésére,
 • jó higiéniai gyakorlatot érintő pontokra
 • és az önellenőrzési követelmények teljesülésére.

Ebből kifolyólag a rögzítés folyamatos (természetesen ebben vannak eltérések a rendszeres (pl. napi), eseti és az éves feladatokban).

A hatóság részéről a betekintést állandóra kérik távoli és helyi hozzáféréssel is. A rögzítésnél fontos elvárásuk az időbélyegző! Területi lokáció (GPS kordináta).

Nyilvántartási kötelezettség területi kiterjesztése:
Minden egységnek önállóan kell a digitális nyilvántartást vezetnie!

A specifikációba bekerül a hely adat rögzítése is. (így valós időben és valós helyen lehet csak rögzíteni!)
A rendelet 4§ (3) pontjában leírtaknak megfelelően a dokumentáció elektronikus formában történő vezetése esetén az informatikai rendszernek az alábbi lényeges jellemzőkkel kell rendelkeznie:

Hivatalos NÉBIH közlemény a részletes tudnivalóról:

https://portal.nebih.gov.hu/-/fontos-valtozasok-az-elelmiszer-vallalkozasok-onellenorzeseben

8 fő élelmiszermérnök - HACCP rendszergazda, 2 fő munkavédelmi technikus, 1 fő tűzvédelmi technikus, IFS, Globalgap auditorok, gyakorlott oktatók, Közel 20 év gyakorlati tapasztalattal

elkészített és a hatóság által elfogadott dokumentáció több mint 2200 ügyfélnek 2022-ben is

(akár) 24 órán belül sürgős igény esetén, Magyarország bármelyik településére, garancia vállalásával, cégünktől megkapja az összes szükséges dokumentációt

HACCP Szakértő telefonos applikáció - az élelmiszeres vállalkozások információs kalauza

Gosztonyi Zsuzsanna

élelmiszermérnök, HACCP rendszergazda, szakmai vezető

Fröhlich László

ügyvezető-tulajdonos, közgazdász,  tréner, Licenced Practitoner of Motivational Maps  operatív vezető

Tokaji András

szaktanácsadó, vezető oktató

Nagy Gábor

élelmiszermérnök, szaktanácsadó, IFS/ISO auditor

Nagy Éva

élelmiszermérnök, Globalgap auditor szaktanácsadó

Kassai Zsolt

szaktanácsadó, munkavédelmi technikus

Szilágyi Péter

élelmiszermérnök, szaktanácsadó, tűzvédelmi előadó

Gajdi Krisztina

élelmiszermérnök, szaktanácsadó

Borbíró Cintia

tanácsadó, élelmiszermérnök, gyártmánylap koordinátor, Globalgap auditor

Palotás Zoltánné, Virág

munkavédelmi előadó, ügyfélkapcsolati munkatárs

Szabó Tímea

élelmiszermérnök,  szaktanácsadó

Küldetésünk

Segíteni a vállalkozásokat a hatóságok által is elfogadott élelmiszer biztonsági megfelelésükhöz vezető úton, korrekt, egymás tiszteletén alapuló üzleti kapcsolaton keresztül. Ennek eléréséhez profi tanácsokkal, gyakorlatias gondolkodással, széleskörű, magas fokú jogszabályi ismeretekkel, gyors, országos eléréssel, nagy létszámú, komoly szaktudású mérnök csapattal járulunk hozzá.