Anyaghányad jhf

amely több, mint a készletnyilvántartás – KÖTELEZŐ a vendéglátással és a közétkeztetéssel foglalkozó vállalkozóknak, intézményeknek a 62/2011-es vendéglátó rendelet szerint.

Mit ír elő a rendelet, milyen adatai vannak egy anyaghányad nyilvántartásnak?

Kötelező elemek:

Az élelmiszer vállalkozóról:

  1. A vendéglátó vállalkozó neve, székhelyének címe
  2. Az ételkészítés, címe

Az élelmiszerről:

c) Megnevezés

d) Az anyaghányad nyilvántartás készítésének időpontja

e) Az egységnyi termékhez (adag vagy darab) felhasznált alapanyagok, adalékanyagok, aromák és enzimek megnevezése és mennyisége, jelölve az élelmiszerek jelöléséről szóló külön rendelet szerinti allergén összetevőket is. (Összetevők, Allergén összetevők)

 

A technológiáról:

Technológiai leírás, hőkezelés, készen tartás, tálalás, kiszolgálás, kiszállítás, csomagolóanyag.

Az étel fogyaszthatósági vagy minőség-megőrzési időtartama

A tárolási és készen tartási feltételek.

A rendelet 20. § (2) bekezdés szerint forgalomba hozott élelmiszerek esetében a jelölés teljes szövege.

 

+ Tápérték adatok 2016. decemberétől hatályos!

A jóváhagyó neve, végzettsége, aláírása.

Milyen változások történtek a Közétkeztető konyhák esetében?

A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról, valamint a 1169/2011/Eu rendelet a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról, jelentős változásokat követelt 2015. január 1-től az Önök főző, és/vagy tálalókonyháinál is!

A változások az alábbiak:

  • Allergén tájékoztatást kell nyújtani a fogyasztó felé az étlapon.
  • Belső eljárást kell kidolgozni az allergén tájékoztatásról.
  • El kell végezni a dolgozók allergén képzését!
  • Sótartalom tájékoztatást kell nyújtani az étlapon.
  • Minden meglévő HACCP dokumentációt szükséges módosítani a jogszabályi változással és termékleírással kiegészítve.
  • Folynak a konyha auditok a NÉBIH részéről, az esetek többségében HACCP felülvizsgálatot, új rendszer kialakítást, továbbá dolgozói higiéniai és HACCP oktatásokat írnak elő!
  • Az anyaghányad nyilvántartások hiányosak, nem megfelelőek, dokumentáció kialakítást kérnek Önöktől!

Megoldási javaslatunk anyaghányad készítésre:

Elkészítettük a közétkeztető anyaghányad nyilvántartás CD-t sótartalommal, allergénekkel, tápértékkel segítségül!

 

Előnyei

  • 120 féle menza étel és tízórai, uzsonna
  • 100 adagra és 1 adagra kalkulált receptúra.
  • allergén összetevők meghatározása és kiemelése.
  • transzzsírsav tartalom, enzimek, adalékok.
  • Jogszabályi tartalmi követelmények (készentartás körülményei, kiszállítás, csomagolás, stb).ipuoikthető, word formátum.
  • Utógondozást, további számítást vállalunk.

A CD ára: 30.000,- Ft + Áfa + postaköltség

LETÖLTHETŐ MINTA:
anyaghányad tápértékkel, sótartalommal, allergénekkel!

Letölthető tartalomjegyzék:
CD Tartalomjegyzék

A HACCP Tanácsadó Kft. szerződött gyakorlati képzőhelye a Szegedi Tudományegyetem Élelmiszermérnöki Karának